La NASA proposa un escut magnètic per restaurar l’atmosfera de Mart

Oriol Gordillo, Barcelona – La proposta de la primera missió espacial turística a la Lluna ha portat cua als laboratoris d’investigació astronòmica. I aquest passat 1 de març, el director de La Divisió de Ciències Planetàries de la NASA Jim Green, ha proposat l’elaboració d’un escut magnètic amb l’objectiu de poder millorar l’atmosfera de Mart, aconseguir una moderació tèrmica i facilitar així les missions que es tripulin al planeta en un futur.

32789125872_0eea17d0b8_z.jpg
Des de la destrucció de la seva atmosfera, Mart ha passat de ser un planeta càlid al lloc fred que avui tots coneixem. Crèdit: Kevin Gill

La proposta sorgia en el si de la xerrada ‘Un futur ambient marcià per la ciència i l’exploració’ que conformava, amb altres, el “Taller de Visió Planetària 2050”. L’esdeveniment, que ha tingut lloc del 27 de febrer a l’1 de març a Washington DC, ha estat organitzat per La Divisió de Ciències Planetàries de la NASA (PSD). Aquí, s’hi han congregat científics i investigadors de tot el món per assistir a discussions, presentacions i col·loquis sobre el futur de la exploració espacial.

Una proposta ambiciosa

Recentment, orbitadors com Mars Express (ESA) i MAVEN (NASA) han estat estudiant – des de 2014 i 2004, respectivament – l’atmosfera marciana. D’aquesta manera, han pogut asseverar que Mart va arribar a tenir, fa aproximadament 4.2 mil milions d’anys, el camp magnètic necessari pel sosteniment d’una atmosfera i la posterior existència de vida. Això no obstant, aquest va desaparèixer sobtadament  i va ocasionar la pèrdua progressiva de la seva atmosfera.

La funció principal de les sondes ha estat determinar que ha estat el vent solar el causant de l’esgotament de l’atmosfera de Mart. Nogensmenys, aquestes també han estat mesurant la velocitat amb la que s’està perdent l’atmosfera, encara avui.  I sense l’atmosfera, Mart seguirà sent un planeta fred i sec, on el floriment de vida és impossible.

Les primeres passes

Jim Green ha reconegut que la proposta és, si més no, “una mica fantàstica”. Tanmateix, ja s’han començat a realitzar simulacres a través de magnetosferes artificials. Les primeres, es van portar a terme al Centro Coordinado de Modelación de la Comunidad (CCMC). I a partir de les mateixes, s’ha deduït la possibilitat que un camp dipolar situat a Mars L1 Lagrange Point seria capaç de contrarrestar el vent solar, de manera que s’aconseguiria un nou equilibri.

Per últim, el mateix director de la PSD ha assegurat que “si el projecte es pogués efectuar durant les pròximes dècades, això suposaria un increment important de les possibilitats per a la exploració i la colonització humana”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s