Un equip de científics de l’Institut de Ciències Espacials estudia com evitar la col·lisió d’asteroides a la Terra

La identificació del punt dèbil d’aquests cossos és, ara per ara, la millor manera de fer-ho

unnamed
Imatge en detall del meteorit de Chéliabynsk / JOAN COSTA/CSIC

Oriol Gordillo, Barcelona – Les possibilitats que un asteroide xoqui contra l’escorça terrestre són molt escasses. Malgrat això, un equip de científics de l’Institut de Ciències Espacials (IEEC-CSIC) ha realitzat un estudi per trobar la manera d’evitar que aquests cossos acabin impactant sobre l’escorça del nostre planeta. Aquest estudi tracta, concretament, sobre les febleses dels asteroides i ha estat publicat a la revista The Astrophysical Journal, considerada la més important del moment en el camp de la investigació.

Després d’una profunda anàlisi sobre les restes del meteorit –elaborada a través de puncions mínimes sobre la seva capa– l’equip de l’IEEC ha descobert i ha catalogat la duresa i l’elasticitat com a factors primordials. De fet, Carles Moyano –investigador del projecte– ha explicat que és “una informació fonamental per veure quines zones seran més fàcils de desviar”. I és que segons ha aclarit el científic,  tot cos celeste disposa d’una part fosca o dura més resistent i, per tant, més difícil d’impactar. I d’altra banda, d’una part tova on radiquen principalment les possibilitats de desviar-lo.

La base tot aquest estudi neix a partir de Chéliabinsk, un objecte d’unes 11 tones i més de 18 metres de diàmetre que va impactar sobre Rússia al febrer de 2013. Han estat les restes del cos, així com el bon estat en què es trobaven, els elements clau per a la realització exitosa de l’estudi. Per altra banda, cal apuntar que Carles Moyano i Josep Mª Trigo han estat les personalitats amb més ressò durant el seguiment, però no els únics responsables.

El finançament: l’obstacle a superar

Per últim, cal recordar que han estat diversos els projectes iniciats al llarg dels darrers anys sobre el tractament dels asteroides i el seu perill. El finançament, però, ha esdevingut –i encara és- un freqüent problema per la seva consecució.

Sense anar més lluny, l’Agència Espacial Europea (ESA) va negar la proposta de finançar un projecte comú amb la NASA, suposant així una limitació al desenvolupament de l’activitat científica. Tanmateix, la NASA manté viva la missió DART (Double Asteroid Redirection Test) a l’espera de la represa de la missió AIM (Asteroid Impact Mission), tard o d’hora, per part de l’ESA.

Un pensament sobre “Un equip de científics de l’Institut de Ciències Espacials estudia com evitar la col·lisió d’asteroides a la Terra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s